Front page & Index Textilbogen, Håndbog i textil varekundskab 1946
 

Korsetter og Brystholdere

af Alb. Rasmussen

En specialforretning for korsetter fører som regel fra 75 til 100 forskelige modeller i korsetter, hofteholdere, brystholdere etc. (Om minimum-udvalg se Side 318). Disse artikler fabrikeres nu til en så stor fuldkommenhed, at det i vor tid ikke altid er nødvendigt at sy et korset på bestilling. De modeller, fabrikkerne fremstiller, har ofte krævet månedlangt intensivt forsøgsarbejde at nå frem til; de er mange gange rettet af på millimeter, indtil de er udadlelige fra et modestandpunkt og desuden kan stå for den skarpeste kritik; blot ved små forandringer kan de komme til at passe.

De korsetter, der bliver syet efter bestilling, har i de senere år været i stærk aftagen og har nærmest indskrænket sig til korsetter til vanskelige figurer.   Det er i hvert fald en meget stor procentdel af forbruget, der bliver solgt færdigsyet.

Nedenfor følger en beskrivelse af de vigtigste forekommende korsettyper.

Snørekorset

Snørekorset med blanchet foran (se Fig. 180), som bruges til fyldige og kraftige figurer, giver ved hjælp af snøringen mulighed for at udligne skikkelsens eventuelle småskavanker og give den »den harmoniske linie«.   Det er det oprindelige korset, og for ca. 25 år siden [ca. 1921] fandtes kun denne type men i forskellige modeller.   Et snøret korset giver støtte, hvile og linie over skikkelsen.   Der findes både kraftige og lette modeller med forstærkninger bl. a. i form af dobbelt stof med stikninger og i forskellige udføresler og længder.   Disse modeller findes både med almindelige fjedre og spiralfjedre.

Der findes også sidehægtede modeller med snøring, dog er salget i korsetter uden rygsnøring størst. Korsetter af elastik, der kan strækkes på to leder, er smidigere og mere anvendelige f. eks. til selskabsbrug end andre korsetter, men er dog mest beregnet til slanke figurer.   For 4-5 år siden [1941? 1942? en ældre tekst end fra 1946?] var korsetter med stærkt markeret taille begyndt at komme frem igen, men disse faconer vandt ikke særlig indpas.

Fig. 180. snørekorset med blanchet foran.   Svære fjedre og ekstra forstærkning til støtte for underlivet. Materiale: Kunstsilkebrocade. Brystholder med hægtning fortil og bredt bælte til at støtte mellemgulvet. Materiale: Satin og blondestof Fig. 181. Korset uden snøring med blanchet eller hægter fortil. Særlig forstærkning i ryg gen. Elastik i siderne. Materiale: Svær satin. Brystholder til at knappe i ryggen og indsatte Charmeuse-skåle.   Materiale: Satin og Charmeuse
Korset uden
rygsnøring
Korset med blanchet, elastik og uden rygsnøring (se Fig. 181) er en videre udvikling af den ovenfor beskrevne model.   Det er smidigere og mere glat i ryggen, idet det ikke er delt bagtil. Også denne model, som sælges næsten lige så meget som den ovenfor nævnte, er beregnet til fyldige, men kan dog også anvendes til slanke figurer.
Fig. 182. Korset i taillemodel med kraftige fjedre og noget svajet i siden.   Hægtet i siden.   Materiale: Kunstsilkesatin. Brystholder med store skåle og indsyet forstærkning til støtte for brystet.   Materiale: Kunstsilkesatin og Blondestof. Fig. 183. Langt korset med tilsvarende brystholder til en middelstor skikkelse.   Korsettet med brede elastikindsatser og hægtning i siden; elastikken går helt op.   Materiale: Kunstsilkebrocade.   Brystholder som Fig. 182,
Side-
lukkede
modeller
Korsetter og Hofteholdere med Elastik og Lynlås eller Hægter er nyere modeller.   Oprindelig kom disse modeller fra Amerika.   De findes i en mængde forskellige udførelser.   Den almindeligste model har stof og fjedre for og bag og elastik i siderne samt hægter (se Fig. 182 og 183).   Denne model findes også med en lille elastikindsats foroven i ryggen eller forneden foran, som dels bevirker, at korsettet ikke strammer i Kanten foroven, og man derved undgår de såkaldte »Pøller« og dels føles mere bekvemt, når man sidder ned.   Andre mere luksusprægede modeller har stof foran og lastexstof i siderne og ryggen.   Ligeledes har man modeller med særlige hulsømme.
Korsetmodel
Fig. 184. Lav, smidig korsetmodel med lynlås i siden.   Materiale: Kunstsilkebrocade foran, lastexstof af samme udseende i sider og ryg. Brystholder af kunstsilkebrocade med blondestof i skålene  
Lynlås-
model
Den amerikanske model med lynlås er blevet meget populær.   Af modeller med lynlås er følgende 2 Typer de mest gængse: Een med stof for og bag og lastexstof i siderne og een med stof foran samt lastexstof, som strækkes på tværs i siderne og på langs i ryggen, så den giver efter, når man sætter sig ned (se Fig. 184).   I sidstnævnte model han fjedre bag udelades, idet lastexstoffet på langs i ryggen hindrer korsettet i at krybe op.   Denne model sælges mest og er den bekvemmeste.   Disse amerikanske modeller, som nu fabrikeres i alle lande, findes med og uden fjedre foran, og nogle har små shråtstillede fjedre i ryggen, som forhindrer korsettet i at synke sammen og rynke.   De er nedringede til under taillen i ryggen for at forhindre, at der danner sig en »Pølle« oven over korsettet, og runder ofte op foran foroven.   Lynlåsen sidder i reglen fortil i venstre side og er oftest ret kort.
Hofte- holdere

Forskellen mellem hofteholder og korset er den, at hofteholderen aldrig går op over taillen, hvilket korsettet altid gør.
Et korset er solidere i materialet og 30-40 cm langt.   elastikken er hånd-eller maskinvævet.   En hofteholder er i regelen 20--35 cm lang, hægtes i siden hele vejen ned, og har elastikindsatser i siderne og undertiden foran forneden.   Man har hofteholdere både med og uden fjedre.   Et korset giver linie og støtte og hjælper til at forme skikkelsen.   En hofteholder giver der imod ingen taille og er kun beregnet til at støtte underliv og hofter.

Hofteholdere er mest beregnet til slanke damer.   En hofteholder giver bevægelsesfrihed og er derfor også anvendelig til sportsbrug

Fig. 185.
Elastikbælter af lastextyl
Til venstre med indsat stof til forstærkning, til højre i blondemønster med forstærkning af stof i samme mønster
Fig. 186.
Roll-on i rundvævet Lastexstof
Fig. 187.
Elastikbenklæder af Lastextyl
Elastik- bælter

Elastikbælter, Lastexbælter (se Fig. 185), fremstilles af lastexstoffer og i lastextyl.   De bevirker ingen ændring af skikkelsen, men støtter den kun.   Der findes elastikbælter med et stofstykke foran, som dog ikke stiver meget af, tværtimod medfører det blot, at elastikken strækker sig så meget mere andre steder.   Elastikbælter af lastextyl er bedre end de tricotvævede roll-ons, idet de er betydelig fastere i vævningen og derfor støtter bedre.   Desuden er de mere holdbare, idet maskerne ikke kan løbe som i de strikkede.   Elastikbælter er overordentlig bekvemme, dog bør de kun anvendes til slanke, ikke til fyldige figurer, idet de ikke giver fasthed og linie over skikkelsen.  

Elastikbælter helt af lastextyl - samt korsetter med lynlås - skal trækkes på fra neden.   Man trækker først foran med begge hænder, derefter tager man et kraftigt Tag bagi korsettet, ligeledes med begge hænder, hvorefter man trækker korsettet på plads, til man mærker, det sidder godt.

Roll-on Roll-on (se Fig. 186) er et elastikbælte af rundstrikket tricotelastikstof og er udelukkende beregnet for slanke damer, men er ikke så anvendelig til sport, da den hindrer benenes bevægelser og kryber op, når den ikke er fastgjort ved strømpebåndene.   Roll-on røber i navnet, at den skal rulles på; den rulles sammen som en strømpe op til taillen og trækkes derefter på plads.
Elastik benklæder Roll-on i form af elastikbenklæder (se Fig. 187) er meget praktiske til damer, som driver sport.   De forarbejdes af lastextyl og lastextricot, er meget smidige og sælges relativt meget.
Fig. 188. Korselet af kunstsilkebrocade med lastexstof af samme udseende i sider og ryg, dybt nedringet i ryggen Fig. 189. Blondebrystholder med stofkiler til støtte for brystet samt kraftig støtte for mellem gulvet.   elastikkiler i siderne
Korselet Et korselet (se Fig. 188) er et særligt slags korset kombineret med busteholder.   Der findes flere forskellige faconer og længder.   Den mest almindelige facon er med elastik og sidehægtning, indvendig maveklap og fjedre, busten henholdsvis af charmeuse eller blondestof.   For kraftige figurer er faconer med blanchet og med eller uden rygsnøring at foretrække.   Blanchetten skjules af et forstykke (forlængelse af brystholderen) påsyet strømpe bånd.   I ryggen har korselettet fjedre, eventuelt spiralfjedre, som bedre følger figurens linier, og i siderne findes indsat elastikkiler.   Damer med en fyldig ryg bør f. eks, aldrig vælge en model med middelhøj ryg, da der der ved opstår grimme »Pøller«, men derimod en med meget høj eller lav ryg, da disse modeller gør ryggens linier mere harmoniske.
Reform- korset Reformkorsettet anvendes i vore dage meget lidt.   Det har ingen blanchet, men knapper foran og snøring i ryggen.   Et reformkorset har samme længde som et almindeligt korset, men går desuden op over busten og giver ingen linier.   Benyttes som livstykke af svære damer eller af syge, dels for varmens skyld, dels til at fastgøre strømpebåndene.
Svanger- skabskorset For vordende mødre findes specielle nodeller, de såkaldte svanger skabskorsetter.   Disse modeller er til at regulere flere steder bl, a. ved snøringer og elastik, eller ved remme der spændes fra ryggen og hen til forstykket; dette giver god støtte for underlivet.
Strømpe- holdere En strømpeholder er et smalt bælte med lange strømpebånd.   Den anvendes udelukkende til at holde strømperne oppe med.   Benyttes i øvrigt af ganske unge piger og hofteslanke damer, som ikke behøver nogen støtte for skikkelsen.
Fig. 190. Tylsbrystholder med Lastexkile mellem Skålene   Fig. 191. Brystholder af Kunstsilkesatin med store Skåle af Blondestof og indsyet Forstærkning til Støtte for Brystet
Bryst- holdere

Brystholderen løfter og støtter brystet.   Betegnelsen busteholder bruges jævnsides med brystholder.   Der findes brede og smalle brystholdere. De førstnævnte (se Fig. 189) må for at holde mellemgulvet inde nå ned over korsettet og være forsynede med stropper, så de kan knappes på korsettet, de findes både med høj og lav ryg.   Den høje ryg er for det meste forsynet med smalle spiralfjedre.   De korte busteholdere (se Fig. 190 og 191) støtter kun selve brystet.   Tidligere skulde brystholderen gøre busten så flad som mulig, og skålene var derfor ikke så hvælvede.   Nu skal brystet derimod holdes oppe og fremhæves så meget som muligt.   Der findes brystholdere med puder garneret med blonder som fyldning i skålene, og der sælges tilmed særlige proteser.   Til selskabsbrug, hvor kjolen er nedskåren i ryggen, anvendes brystholdere uden ryg, d. v. s. brystholderens sidestykke skråner jævnt ned til taillen bag, hvor de ender med to lange, smalle elastikremme, der krydser hinanden og knappes frem på forstykket.

En Brystholder har for det meste elastik indsat i ryggen og lukkes her enten ved at knappes eller hægtes, men hægtning i Siden bruges også.   Af og til ser man hægtning foran på brystholdere med store skåle beregnede til fyldige skikkelser.
 

Mellemgulvsbælter anvendes af fyldige damer, som ikke vil bruge brede brystholdere.   Et mellemgulvsbælte, anbringes oven på korsettet, er af stof med elastik og har fjedre foran og kan reguleres i ryggen.

Fig. 192. Rundstrikket Lastexstof til Roll-ons Fig. 193. Lastextyl
Korset- stoffer

Som materiale i korsetter, hofteholdere etc. anvendes bomuldsbatist, bomuldssatin og drejl, kunstsilkebatist, kunstsilkesatin og bomulds- og kunst silkebrokade.   De mest gangbare stoffer er bomulds- og kunstsilkesatin.

Strømpeholdere fremstilles af silke- eller kunstsilkesatin, blondestoffer i bomuld, silke eller kunstsilke og andre lette stoffer.

Elastik

Elastik har i de senere år spillet en stadig større rolle og anvendes i stor udstrækning i korsetter.   Dertil kommer, at nye fabrikationsmetoder og stadige forbedringer i form af lastextyl og lastexstof (se Fig. 192 og 193) har mulig gjort, at der bliver syet flere korsetter helt af disse stoffer. (Om elastik og lastex se side 46).

Korsetter af lastex har vundet mere og mere indpas hos damerne, idet de er meget elastiske og behagelige at bære og smyger sig blodt om skikkelsen.

Roll-on og elastikbenklæder er for det meste fabrikeret af lastexgarner i forskellige former, nemlig tricotvævning, tylsvævning og lastexstoffer, som både findes glatte og brocherede i silke og bomuld.

BlanchetterBlanchetter er brede, stærke fjedre, som hægtes sammen. De kan være både hårde og bløde, brede og smalle, bredere i den nederste del o. s. v.   De er af galvaniseret stål, overtrukket med papir, stof eller celluloid.   Blanchetterne giver støtte og hjælper til at give en lige linie foran.
Fjedre Fjedre forefindes i forskellige bredder fra 4 til 14 mm og er af galvaniseret stål, overtrukket med papir, stof eller celluloid.   Der findes også de såkaldte spiralfjedre, som er meget bøjelige og fabrikeret af galvaniseret fjedrende tråd.   fiskeben blev før i tiden anvendt meget til korsetfabrikationen, de var meget lette, men ikke så stærke.   Nu benyttes fiskeben næsten aldrig.
 
Størrelser og Mål-tagning

Størrelsen angives i centimeter for danske varer, i inch (= 2,54 cm) for amerikanske og engelske.

Korsetter og lignende nummereres efter taillemål.   Den mindste lager størrelse er for det meste 64 cm, og derefter følger samtlige lige numre op til 100 cm, som i reglen er den største lagerstørrelse.

Indtil begyndelsen af vort århundrede krævede den på den tid gældende mode en meget slank taille, idet der blev fremstillet korsetter helt ned til 18-20 tommer, svarende til 48-52 cm. »Hvepsetaljen« var en mode, som gjorde megen skade på grund af ufornuftig indsnøring.   I de sidste 30 år har dette væsentlig forandret sig.   Ingen korsetfabrikant vilde i dag vove at fremstille et korset med en sådan usund snøring.   Fornuften har sejret, og moden føjer sig, heldigvis for damerne, gerne efter dens bud.

Ved måltagning til korsetter måler man kundens taille og hoftemål uden på kjolen og beregner, at klæderne fylder ca. 8 cm, når det er korset med snøring, og ca. 4 cm uden snøring, alt efter hvor stramt målene bliver taget.

Til korseletter tages både taille-, hofte- og bryst-mål.   Til brystholdere tages mål- over brystet.

Brystholdere, fabrikeret af danske fabrikker, angives i størrelser på for skellig måde.   Nogle fabrikker beregner målene i centimeter taget i under kanten af brystholderen, men stempler disse forskelligt, f. Eks. kan nævnes Størrelse 68-72-76-80 o. s. v. som angiver hele vidden, og 34-36-38-40 o. s. v. som kun er den halve vidde.   Andre fabrikanter anvender størrelser, der er målt over brystet og stempler disse med hele vidden 80-82-84 o. s. v. Der findes andre Systemer.

Normal Figur

Til slut kan det oplyses, hvad der i branchen forstås ved normal figur, hvilket kan siges i få ord.   Hos den velskabte kvinde er hoftevidden ca. 20-22 cm og brystvidden 14-16 cm større end taillevidden, f. Eks. ved 80 cm taillevidde er hoftevidden 100-102 cm og brystvidden 94-96 cm.   Sådanne damer kan bruge enhver normal-model og behøver blot at vælge, om de vil have et højt eller lavt korset, med blanchet eller hægter, med eller uden elastik.
 

Salg

Forudsætningen for alt salg af korsetter både i specialforretninger og i forretninger, der forhandler andre damebeklædningsartikler, er, at sægeren har et nøje kendskab til korsetbranchen.   En rigtig ledet korsetafdeling betaler sig også af den Grund, at den trækker kunder til forretningens øvrige afdelinger.   Korset og brystholder er jo for den kræsne kunde den basis, på klædningen bygges over.   For forretninger, der samtidig fører kjoler, bør der være et vist samarbejde mellem kjole- og korset-afdeling, da man ikke må glemme, at påklædningens virkelige kunst består i at skjule fejl og fremhæve, hvad der er til fordel.   En ny kjole kræver ofte en speciel brystholder eller et specielt korset for at komme til sin Ret, hvilket den, som sælger kjolen, ikke bør forsømme at påpege, og her gælder det mere end nogen sinde, at sælgerens fagkyndige råd følges.   Ofte køber kunden efter smagen og ikke efter formen, og dette bør ved fornuftig vejledning undgås.   Sælgeren bør derfor kunne give den fornødne vejledning og være i stand til at se, hvad der passer for hver enkelt figur.   Der findes damer, som er tynde og lange i livet, fyldige og lange i livet, små og lige i livet, tykke, korte og svajede i livet, tykke forneden og tynde foroven o. s. v.   Et korset kan passe forneden samtidig med, at det sidder meget dårligt foroven.

Et forkert valgt korset kan blive en virkelig plage.   En dame bør være godt korsetteret, særlig til daglig, da et velsiddende korset ligefrem giver en slags massage, og hun kan derfor bedre tillade sig at bære et godt elastikbælte til selskabsbrug, da det giver en blødere linie under en selskabskjole.   Udvalget af færdigsyede korsetter er i dag så stort, at enhver burde kunne få et korset, som føles let og behageligt, når den rigtige facon bliver valgt, ofte på sælgerens tilskyndelse.   Hvis en dame med et svært underliv forlanger et korset uden rygsnøring, skal hun rådes til at tage et korset med snøring for at støtte underlivet, og hvis en dame med kraftig buste ønsker en let blonde busteholder udelukkende på grund af dens smukke udseende, må det frarådes, da en sådan busteholder efter få dages forløb ikke vilde være i stand til at give brystet mindste støtte.

Prøvning Tidligere var der sjældent tale om prøvning, undtagen i de egentlige special forretninger.   Ingen dame vilde nogensinde finde på at købe et par sko uden prøvning.   Hvor meget mere nødvendigt er det ikke, når det gælder et korset, der skal give legemet de rette linier.   Nu til dags prøves korsettet meget omhyggeligt, også på mindre kræsne kunder. Det sker, at kunden ønsker at låne korsettet hjem til prøvning.   Dette bør sælgeren søge at afværge, idet det er meget vanskeligt at prøve et korset på sig selv, og det har også vist sig, at kunden på denne måde sjældent finder det korset, som passer.   Også af hygiejniske grunde bør det frarådes,
Forandring

Når sælgeren har fundet et korset, som passer kunden, skal det i regelen forandres lidt i en eller anden retning.   Hvis det er for højt i taillen, danner der sig en »Pølle«, og dette må afhjælpes ved at sætte en kile i foroven. Hvis det er for langt, slår det folder i ryggen og må da afkortes.   Det hjælper ikke at sætte fjedre i.   Fjedrene foran må ikke være for lange, idet de så støder mod lysken og ødelægger linien, eller stiller sig i bue, når man sidder ned.   Man er i almindelighed tilbøjelig til at tro, at det føles stift med et højt korset.   Det er imidlertid ikke tilfældet.   Hvis blot fjedrene går op over de underste ribben, er de høje korsetter meget behagelige.   Hvis fjedrene derimod kun går til ribbenene, »støder på«, kan de forårsage stærke smerter.   Hvis korsettet skyder sig op, tror kunden i regelen, at det er for langt.   Det beror imidlertid oftest kun på, at fjedrene er for lange, eller korsettet er for lille i Størrelsen.

Dersom lastex korsetter og roll-ons er for lange, må der tages af dem, idet de ellers ruller sig sammen.   Sådanne forandringer bliver foretaget på pverlock eller zig-zag maskine.   En forandring af denne art er nærmest umulig at foretage i hånden.

Sortiment

Ved forretningens indkøb er det særlig vigtigt kun at købe salgbare størrelser af hver model, eftersom visse modeller kun er anvendelige i mindre størrelser og andre kun i større.

En forretning, som ikke har mulighed for at føre mere end f. Eks. 12 forskellige modeller, kan udvælge dem efter nedenstående forslag:
 
Een model i korset med lynlås, små og mellemstore størrelser.
To modeller i hofteholdere, små og mellemstore størrelser.
To modeller i roll-ons, mindre størrelser.
To modeller i korsetter med hægtning, alle gangbare størrelser.
Een model i korset med blanchet og hel ryg, mellem og større størrelser.
Een model i korset med snøring, mellem og større størrelser.
Een model i korselet, mellem og større størrelser.
To-tre modeller i busteholdere, alle gangbare størrelser.

  For at begrænse Lageret og alligevel kunne gennemføre en række ekspeditioner, kan man variere størrelserne således, at man f. Eks. i een model hofteholder fører numrene 66, 70, 74, 78, 82 o. s. v. og i en anden model hofteholder 68, 72, 76, 80 o. s. v.
Opbevaring

For større forretningers vedkommende henlægges varerne på lageret med undtagelse af enkelte stykker i hvert nummer, der skal bruges til ekspedition.   I mindre forretninger henlægges varerne i reolerne, idet man ekspederer med alle lagervarer.

Varerne lægges sammen, så størrelsesangivelserne vender opad, og således at det største nummer ligger nederst og det mindste øverst.   Lageret må stadig være i bevægelse, for at elastikkilerne ikke skal »tørre«. Håndvævede elaster og lastex kan holde sig i flere år.   Man må imidlertid ikke glemme, at elastik »dør«, hvis den ligger urørt.   Korsetter med elastik bør opbevares på et ikke for varmt men tørt sted.   På lageret skal varerne ligge koldt og mørkt og desuden undertiden luftes.   Dersom de ligger i æsker, må man sørge for, at der er lufthuller i disse.   Solen udtørrer gummi, hvorfor man nøje må efterse varer, der har været udstillet i vinduer og udhængsskabe.
 

Statistik

Der blev i Danmark i 1939 fremstillet 995.000 korsetter til en værdi af 4.135.000 Kr. og 324.000 brystholdere til en værdi af 825.000 Kr. Indførslen af korsetter spillede endnu en vis rolle, idet den samme år androg 63.000 Stk. til 293.000 Kr.