Oprettet 9/12.96. Sidst rettet 14/1.96 Hop til  Peter's hjemmeside. Peter Ole Kvint, Æblehaven 108 ST., 4000 Roskilde BørneskolenBemærkninger om de vilde i NordamerikaUddrag fra Benjamin Franklin, ca. 1784
 
    Benjamin skrev: Ved traktat underskrivelsen, i byen Lancaster, i staten Pennsylvania, i året 1744, imellem regeringen, i staten Virginia og De Seks Nationer (et forbund af 6 stammer); 
meddelte kommissærerne fra Virginia i en tale til indianerne, at der i Williamsburg fandtes en kostskole, med fripladser til uddannelse, af unge indianere. 
    Hvis høvdingene, fra De Seks Nationer, ville sende 6 af deres sønner, ned til denne kostskole, så ville regeringen sørge for, at der blev passet godt på dem, og at de ville modtage undervisning, i alle de hvide menneskers videnskaber.
  1 
    Indianernes talsmand svarede:
    Vi ved godt, at I beundre den form for videnskab, der undervises i, på disse kostskoler, og at det vil være dyrt for jer, at forsørge og uddanne vore ungen mænd.
    Vi er der for overbeviste om, at I mener det bedste for os, med jeres forslag, og vi takker jer af hjertet.
    Men I, som jo er så kloge, må jo vide, at forskellige folkeslag,
    kan have forskellige opfattelser af den samme ting, og I vil derfor ikke blive sure på os, hvis vores opfattelse, af denne form for 'uddannelse' tilfældigvis ikke er den samme, som jeres opfattelse.

    Vi har nemlig gjort visse erfaringer i med jeres 'uddannelse'.
    Ikke så få af vore unge mennesker blev tidligere opdraget på kostskolerne, i de nordlige provinser.
    De lærte alle jeres videnskaber, men når de kom tilbage til os, så var de dårlige løbere; uvidende, om alle midler, til at leve i skoven; ude af stand til at tåle sult og kulde; de kunne hverken bygge en hytte; nedlægge et dyr, eller dræbe en fjende; de var dårlige til, at tale vores sprog; og derfor de var de hverken egnede til at være:
    Jæger, krigere eller høvdinge.
    De blev faktisk, totalt uduelige til alt!
  2     Alligevel er vi taknemmelige for jeres tilbud, - selvom vi desværre bliver nød til, at afslå det.
    For at vise vor taknemmelighed, så vil vi tilbyde jer at:
    Hvis I, kommissærer fra Virginia, vil sende os 12 af jeres sønner, så skal vi sørge for deres uddannelse, og lære dem alt hvad vi véd, og gøre dem til rigtige mænd!

Havde indianerne ret? Prøv at spørge romerne, det var jo det romerske skole system de hvide brugte. 


Hop til  Peter's hjemmeside.   tilbage folkeskolen's indholdsfortegnelse. | Skriv til Peter Ole Kvint, Æblehaven 108 ST., 4000 Roskilde
rettet d. 28.1.2003