Mammuttraeet, Sequoiadendron giganteum. Indhold:

Mammuttræet

af
Peter Ole Kvint

Drømmen om, skovens store træer.
I tusmørket brusede stormen i trækronerne,
som havets brænding.
Det larmede, grene slog mod hver andre,
knirkede og knagede
i tusinder af stemmer
Kviste og blade fløj
og fyldte luften.

Da stod de store træer,
trygt skærmende
som far og mor.Sequoia National Park 14 kb. Sequoia National Park 36 kb.

Arboretet, ved Hørsholm 25 kb. Hedeland, ved Roskilde 19 kb. Yosemite National Park 16 kb.


Beskrivelse:

Familien
  Mammuttræet, Sequoiadendron giganteum, er et stedsegrønt nåletræ med skælagtige nåle og en blød trævlet bark.
Koglerne er runde aflange 45mm - 55mm lange, med en 3 cm. lang skællet stilk. Træet tilhøre Cypresfamilien, tiderliger hørte arten til Taxodiaceae, men den plante famile har jeg fådet sammeen lagt med Cypresfamilien. (Taxodiaceae)

Udbredelse
Mammuttræerne gror 

ved det røde kryds

Kort over Kalifornien
Mammuttræet vokser, i dag, kun vildt på vest siden af Sierra Nevada-bjergene i det centrale Californien, men i fortiden før Istiden, for 4.000.0000 år siden var træet udbredt over hele den nordlige halvkugle.
De fleste Mammuttræer lever i små eller støre bevoksninger (grove) nær midten af af det røde kryds X, der findes også nogle få bevoksninger lidt længer imod nordvest.
Toppen bjergkæderne De brede gulbrune streger viser toppen bjergkæderne.
Den bjergkæde der går inde i landet, langs staten Nevada, hedder Sierra Nevada.

  Advarsel:
Mammuttræet må ikke forveksles med Rødved (Sequoia sempervirens), som også et stort træ, som vokser i Californien, bare helt ude langs kysten.

    Træet findes kun i 70 små "Groves", i omkring 20 lidt støre områder, for selv om Mammuttræet kun vokser kun oppe i bjergene, men er ikke noget rigtigt bjerg-træ, da det ikke kan lide at vokse på højt liggende klippegrund,  derfor findes træet kun på nogle særlige flade svagt hælende områder i dalene.

Når træet er mest udbredt omkring 1.500 meter's højde over havet,  så er det fordi det er den højde,  hvor skyerne om vinteren kommer ind fra havet, og sner på bjergenes vestsider.  På den tørre østside af Sierra Nevada-bjergene, ind i mod Døden's dal, 'Death Valley', er der ingen Mammuttræer, kun spredte enebær.

I de dybste og længste dale findes ingen mammuttrær fordi der kommer kold tør luft ned fra de højeste bjergtinder.  Kulden løber nedaf da den kolde luft er tunger end den varme luft,  i dalene.

Tilbagegangen
    Mammuttræet syntes at være langsomt på retræte og mange bevoksninger har alt for få unge træer, til at erstatte de som dør af ælde. Tilbagegangen skyldes at træet ikke er skygge-tåledende nok, til at det kan vokse op i skyggen af de andre træer, tilbagegangen kan være periodisk, og måske afløses af en pludselig fremgang.

  En forklaring på mammuttræets tilbagegang kan være at den effektive bekæmpelse af alle skovbrande forhindre at skoven en gang imellem brander af,  så der kommer lys på skovbunden så at der kan komme lys de nye små mammuttræer op.  Mammuttræet har på grund af sin halvmeter tykke bark støre overlevelses evner overfor skovbrænd end de andre træer, og selv om træet dør så har træet en reserve af små lette frø i koglerne.

En hel anden forklaring er, at grænsen imellem skov og prærie var meget mere flydende i fortiden, på grund af de mange store planteæder.

  I dag ligger grænsen imellem skov og prærie ved ca. 500 regn mm/år, men i fortiden var grænsen imellem skov og prærie mere diffus,  da elefanter er stærke nok til at vælte mindre træer selv om træet er nået over dyrenes bide højde.  Tænk på at det er kun 13.000 år siden at det moderne menneske kom til Amerika og begyndte udryddelsen af langhornede bison, mammutter, elefanter og Mastodonter.
  Mastodonterne var en slags elefanter med stødtænder i underkæben, og nogle meget kraftige kindtænder, måske beregnet til knusning af vedplanter.

  I en lys åben hårdt græsset skov har mammuttræet støre overlevelse cancer end de andre træer da træet har højere levealder end de andre træer, dels er barken måske giftig da den lugter lidt ubehageligt,  dels er vækst laget, kambrium ikke så tykt,  så der er ikke så meget mad for dyrene gnave frem under barken.


Opdateret d. 20.2.2002


  Peter's Hjemmeside     Børneskolen   Stone's Web Writer 3