Indhold

Orø – før og nu.

Mange danske småøer har klaget over isolation fra det øvrige samfund, men i de senere år er interessen for vore småøer steget. En betingelse for at interessen kan fastholdes er imidlertid, at der sikres en god og regelmæsig færgeforbindelse, så at beboer og gæster kan komme til og fra en ø på en let måde.

I denne sammenhæng er Orø godt placeret i Isefjorden. Øen har flere gange dagligt forbindelse med dens kommunale centrum i Holbæk. Færgeturen mellem by og ø tager en halv time. Den anden forbindelse går mellem øen og Hammer Bakke i Horns Herred, hvorfra der er god landevejsforbindelse til Roskilde og videre til København.

Orø i Isefjorden

Om denne færgeforbindelse skriver forfatteren Erik Aalbæk Jensen: I begyndelsen af 1960´erne kom færgeriet på aktier og der blev monteret et sæt kabler over Østløbet til stranden under Hammerbakken. Derpå byggede man en af Danmarks mærkeligste færger: en art flydende platform med motorspil og et styrehus. Med denne færge ændrede livet sig ret hurtigt på øen. Bilerne og deres folk kunne let og bekvem til og fra øen. Først blev gårdene i det nærliggende Gamløse slagtet og stykket ud til sommerhuse. Senere fulgte andre dele af øen med. En ny tid oprandt på Orø, fritidsfolkets tidalder. Og disse mennesker præger livet på øen den dag i dag.


Næste side: Landskabet